Monday, 23 May 2016

Makanan

Sebut sahaja perkataan makanan, negara kita merupakan syurga makanan yang mempunyai 1001 jenis makanan yang digemari masyarakat Malaysia dan antarabangsa. Malaysia terdiri daripada pelbagai bangsa dan budaya. Malaysia kaya dengan pelbagai jenis makanan yang sungguh enak.

Makanan merupakan salah satu perkara yang dapat menyatukan rakyat Malaysia menjadi 1Malaysia. Bermula dengan nasi lemak antarabangsa, sate kajang, roti canai, nasi kandar, laksa dan bermacam-macam lagi makanan yang menjadikan negara kita terkenal di seluruh dunia.

Hari ni saya nak bercerita pasal makanan kegemaran saya. Saya dilahirkan di negeri Terengganu. Negeri cantik budaya menarik. Saya nak syer dengan semua makanan kegemaran saya tentulah nasi dagang Terangganu. Sebut jer menu ini tentu terlintas di fikiran semua bahawa ia sedap, lazat dan mempersonakan. Kita jenguk menunya dulu sebelum makan ya:

Bahan untuk nasi
  •    4 cawan beras
  •    1 cawan beras pulut
  •    3 cawan santan cair
  •    1 ½ cawan santan pekat
  •    1 ½ cawan air
  •    Sedikit halba
  •    ½ sudu garam
  •    1 sudu kecil gula
  •    1½  cawan santan pekat
  •    1 sudu kecil garam
  •    1 sudu halba
  •    2 ulas bawang merah
  •  ½ inci halia
           Bahan untuk gulai 
  •    2 ekor ikan tongkol
  •    1 sudu ketumbar biji
  •    ½ sudu jintan manis
  •    ½ sudu jintan putih
  •    2 hiris lengkuas
  •    1 hiris halia
  •    1 biji bawang besar
  •    3 ulas bawang putih
  •    3 sudu cili mesin
  •    1 paket rempah
  •    1½ liter santan
  •     kulit kayu manis
  •    1 sudu kerisik
  •    4 keping asam keping
  •    ½ buku kecil gula melaka
  •    10 biji cili padi
       Bahan untuk acar timun
  •   2 biji timun
  •    2 biji carrot
  •    6 biji cili merah
  •    10 biji bawang
  •    1 sudu gula,
  •    1 sudu garam
  •    1 sudu cuka
Cara memasak Nasi
  •    Beras & beras pulut di rendam 4 jam
  •    Kukus beras dan pulut tadi selama 20 minit
  •    Angkat nasi ke dalam bekas gaulkan dgn separuh dulu santan cair
  •    Kaup balikkan dgn rata, biar seketika hingga semua air meresap
  •    Tambahkan lagi dan lihat jika semua air telah meresap
  •    Tunggu sebentar dan kalau perlu habiskan santan cair tersebut
  •    Kukus semula selama 20 minit lagi
  •    Sementara itu hiris bawang dan halia
  •    Masukkan di atas nasi dlm kukusan
  •    Angkat nasi untuk kali kedua dan arunkan dengan santan pekat
  •   Boleh dihidang
Cara penyediaan Gulai
  •    Santan di masak hingga naik minyak
  •    Dalam periuk lain, ikan di rebus dgn sedikit air dan ditambah
  •    asam keping lebih kurang 10 minit
  •    Bila santan dah tinggal separuh, tambahkan bahan lain
  •    Biarkan mendidih, masukkan air rebusan ikan sekali
  •    Masukkan ikan dan cili padi
  •    Masak sebentar dan boleh dihidang
Cara Buat Acar

  •  Potong timun, carrot, bawang dan cili
  •  Gaul sebati semua bahan dan dihidang

No comments:

Post a Comment